Witajcie :)
Pogoda za oknem coraz ładniejsza, z chęcią wychodzimy na dłuższe spacery, dzięki czemu możemy sobie pozwolić na małe grzeszki jedzeniowe ;) Pewnie większość pomyśli o fast foodzie - my zaproponujemy coś pomiędzy pizzą, a bułką z dodatkami. Mianowicie zapraszamy Was do spróbowania bułeczek z nadzieniem pizzowym - u nas z kukurydzą, pomidorami, salami i żółtym serem, ale to od Was zależy jaki smak nadacie swoim wypieką. Pamiętajcie tylko by wszystkie składniki jak najdokładniej odsączyć z wody. Przepis oryginalny znalazłyśmy w gazetce "Polska gotuje" nr. 12/12.
Składniki:
suszone drożdże 10g
1/3 szklanki oleju
łyżeczka soli
jajko
5 i pół szklanki mąki
szklanka wody
dodatki
pół puszki kukurydzy
pół puszki pomidorów krojonych
100g żółtego sera
100g salami
łyżeczka przyprawy do pizzy
sól, pieprz
jajko do posmarowania
Przygotowanie:
1. Mąkę drożdże i sól wsyp do miski. Wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i olej, następnie wbij jajko i ponownie wymieszaj. Zagnieć ciasto i odstaw w cieple miejsce na 30 minut.
2. Dodatki możesz odsączyć z wody, lub podgrzać razem na patelni, dzięki czemu smaki lepiej się połączą, a nadmiar płynu odparuje.
3. Ciasto podziel na 7 części i każdą z nich rozwałkuj. Na środku każdego placka ułóż kukurydzę, salami (pokrojone w kostkę), ser oraz łyżkę pomidorów. Uformuj bułeczki zawijając ciasto dookoła farszu. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej w odstępach ( najlepiej w dużej formie do ciasta lub na zwykłej blaszce, nie sugeruj się naszym zdjęciem - gdyż tortownica okazała się nie do końca przemyślanym pomysłem;) - bułki i tak się połączą podczas pieczenia.
4. Tak przygotowane bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200ºC przez 20 minut. Jeśli po tym czasie bułki przy łączeniach będą nadal nie upieczone rozdziel je delikatnie i piecz jeszcze kilka minut.
Nasze oceny:
Basia: Bułki bardzo mi smakowały. Następnym razem pokombinuję z nadzieniem. Moja ocena: 9/10.
Julka: Takie bułki to fajna alternatywa dla zwykłych kanapek do szkoły lub pracy. Zmniejszyłabym tylko trochę ilość mąki, bo ciasta było trochę za dużo względem farszu. Moja ocena: 8/10.
uwielbiam takie bułeczki z nadzieniem :) kiedyś robiłam coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńświetne na długi spacer jako drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić je w wege wersji :)
OdpowiedzUsuńPycha ! Zwłaszcza na drugie śniadanie do pracy :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują :D Nadzienie ekstra pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, świetny oryginalny pomysł! Już wiele rzeczy jadłam w swoim życiu, ale takich bułeczek jeszcze nie! Super!
OdpowiedzUsuńu mnie znikają nim zdążę zrobić zdjęcia,
OdpowiedzUsuńpieknie Wam wyszły:)
Dziewczyny super bułeczki, pychotka :-)
OdpowiedzUsuńDziewczyny super bułeczki, pychotka :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite:)
OdpowiedzUsuń