niedziela, 3 kwietnia 2016

Bułeczki z nadzieniem pizzowym


Witajcie :) 
Pogoda za oknem coraz ładniejsza, z chęcią wychodzimy na dłuższe spacery, dzięki czemu możemy sobie pozwolić na małe grzeszki jedzeniowe ;) Pewnie większość pomyśli o fast foodzie - my zaproponujemy coś pomiędzy pizzą, a bułką z dodatkami. Mianowicie zapraszamy Was do spróbowania bułeczek z nadzieniem pizzowym - u nas z kukurydzą, pomidorami, salami i żółtym serem, ale to od Was zależy jaki smak nadacie swoim wypieką. Pamiętajcie tylko by wszystkie składniki jak najdokładniej odsączyć z wody. Przepis oryginalny znalazłyśmy w gazetce "Polska gotuje" nr. 12/12. 


Składniki:
suszone drożdże 10g
1/3 szklanki oleju
łyżeczka soli
jajko
5 i pół szklanki mąki 
szklanka wody

dodatki
pół puszki kukurydzy
pół puszki pomidorów krojonych
100g żółtego sera
100g salami
łyżeczka przyprawy do pizzy
sól, pieprz
jajko do posmarowania

Przygotowanie:
1. Mąkę drożdże i sól wsyp do miski. Wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i olej, następnie wbij jajko i ponownie wymieszaj. Zagnieć ciasto i odstaw w cieple miejsce na 30 minut.

2. Dodatki możesz odsączyć z wody, lub podgrzać razem na patelni, dzięki czemu smaki lepiej się połączą, a nadmiar płynu odparuje.

3. Ciasto podziel na 7 części i każdą z nich rozwałkuj. Na środku każdego placka ułóż kukurydzę, salami (pokrojone w kostkę), ser oraz łyżkę pomidorów. Uformuj bułeczki zawijając ciasto dookoła farszu. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej w odstępach ( najlepiej w dużej formie do ciasta lub na zwykłej blaszce, nie sugeruj się naszym zdjęciem - gdyż tortownica okazała się nie do końca przemyślanym pomysłem;)  - bułki i tak się połączą podczas pieczenia.


4. Tak przygotowane bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200ºC przez 20 minut. Jeśli po tym czasie bułki przy łączeniach będą nadal nie upieczone rozdziel je delikatnie i piecz jeszcze kilka minut.


Nasze oceny:

Basia: Bułki bardzo mi smakowały. Następnym razem pokombinuję z nadzieniem. Moja ocena: 9/10.

Julka: Takie bułki to fajna alternatywa dla zwykłych kanapek do szkoły lub pracy. Zmniejszyłabym tylko trochę ilość mąki, bo ciasta było trochę za dużo względem farszu. Moja ocena: 8/10.


10 komentarzy:

  1. uwielbiam takie bułeczki z nadzieniem :) kiedyś robiłam coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne na długi spacer jako drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie zrobić je w wege wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ! Zwłaszcza na drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się prezentują :D Nadzienie ekstra pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny, świetny oryginalny pomysł! Już wiele rzeczy jadłam w swoim życiu, ale takich bułeczek jeszcze nie! Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie znikają nim zdążę zrobić zdjęcia,
    pieknie Wam wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyny super bułeczki, pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziewczyny super bułeczki, pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter